Kajian Buktikan Golongan Kaya Tak Peduli Orang Lain, Kurang Belas Kasihan?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Betulkah golongan ‘kayangan’ ni tak peduli pun orang disekelilingnya sebab sentiasa sibuk cari duit sampai tak perasan pun orang lain?

Niaga Kini dapati ada satu kajian menunjukkan duit boleh mengubah cara orang lain melihat sesuatu, orang lain dan masalah mereka.

Kajian diterbitkan dalam jurnal Psychological Science di mana pakar psikologi di Universiti New York (NYU) menunjukkan orang kaya kurang memberi perhatian pada orang dijalanan.

Kajian itu membabitkan 61 peserta yang berjalan di Manhattan sambil memakai cermin mata Google. Pejalan kaki yang diberitahu mereka sedang diuji menggunakan teknologi itu, ditanya mengenai kelas sosial mereka.

[Baca Juga Hukum Dakwaan Melampau (Overclaim) Produk Iklan, Marketing Dalam Islam]

Berdasarkan analisa rakaman kacamata Google itu, penyelidik mendapati mereka yang kaya tidak melihat golongan yang berkelas bawah.

Pelajar kaya kurang melihat orang lain

Penyelidik juga buat kajian sama menggunakan sistem mengesan mata canggih. Kali ini, pelajar diminta melihat beberapa keeping gambar diambil daripada Google Street View dan mereka memberikan jawapan sama mengenai kelas sosial.

Sekali lagi, penyelidik dapati pelajar yang kaya kurang melihat orang lain.

Kajian berasingan pula, penyelidik NYU menguji sama ada perbezaan masa peserta melihat seseorang disebabkan keputusan yang disedari atau reaksi spontan kognitif.

Seramai 400 peserta terbabit menerusi kajian atas talian dan meminta mereka melihat dua keeping gambar, setiap satu mengandungi beberapa benda, termasuk wajah dan lima objek (buah, peralatan elektrik, pakaian).

Satu gambar muncul di skrin dan diganti dengan gambar kedua  yang seakan sama atau hampir sama dengan yang pertama. Kedua imej terus berkelip sehingga peserta menekan bar ruang untuk menunjukkan bahawa mereka telah mengesan perubahan pada salah satu objek, atau wajah, dalam foto, atau bahawa mereka telah memutuskan bahawa tiada perubahan.

Orang kaya kurang belas kasihan

Mereka yang kurang kaya lebih cepat mengesan perubahan ini berbanding mereka yang berkelas sosial lebih tinggi.

“Merentasi lapangan, makmal dan kajian dalam talian, dokumen penyelidikan kami bahawa manusia lain lebih berkemungkinan menarik perhatian individu kelas bawah daripada perhatian individu kelas tinggi,” kata Pia Dietze, pelajar PhD di New York University dan memimpin pengarang kajian itu dalam kenyataan akhbar.

Kajian lalu telah menyiasat pelbagai cara orang kaya berinteraksi secara berbeza dengan komuniti mereka, dan hasilnya tidak cantik.

Sebagai contoh, siri kajian yang diterbitkan pada tahun 2012, pakar psikologi dari Universiti California, Berkeley, memberikan pelajar menonton dua video-satu seseorang menerangkan mengenai cara membina berandah dan dan satu lagi menggambarkan kehidupan kanak-kanak yang menghidap kanser.

Mereka dapati peserta yang lebih kaya berkemungkinan kurang melaporkan perasaan belas kasihan terhadap kanak-kanak dan keluarga mereka dalam video kedua. (Para penyelidik mengawal faktor seperti etnik, kepercayaan rohani dan jantina, yang semuanya turut mempengaruhi belas kasihan.)

Semasa mereka menonton video, semua peserta juga memakai alat pemantau jantung kerana penyelidikan telah menunjukkan bahawa kadar denyutan jantung kita akan menjadi perlahan apabila kita sedang menyelami perasaan orang lain.

Reaksi ini diperhatikan dalam peserta yang kurang kaya semasa mereka menonton filem kedua, tetapi bukan subjek yang lebih kaya.

Tak peduli emosi orang lain

Kajian lebih awal diterbitkan dalam Psychological Science yang diketuai oleh pakar psikologi Universiti California, San Francisco, mendapati mereka yang berstatus tinggi dalam sosio ekonomi, tidak membaca emosi orang lain secara tepat berbanding berbanding rakan sebaya yang kurang berkemampuan.

Kajian pada tahun 2009, pelajar kolej berstatus tinggi kurag memberi perhatian kepada orang asing yang digandingkan dengan mereka untuk bercakap beberapa minit, biarpun rakan perbualan itu sama-sama kaya.

Pakar psikologi percaya, golongan kaya kurang beri perhatian kepada orang lain, tanpa mengira status yang boleh menjejaskan hubungan mereka dengan rakan dan keluarga.

Salah satu sebab golongan kaya kurang menghargai orang lain kerana mereka rasa mampu mengupah untuk mendapatkan perkhidmatan yang diperlukan (seperti penjagaan anak dan membaik pulih rumah), berbanding bergantung kepada jiran, menurut Dacher Keltner, profesor psikologi Universiti California, Berkeley.

Menulis dalam New York Times, pakar psikologi, Daniel Goleman menjelaskan kajian Keltner dan pakar psikologi sosial lain menunjukkan “Perbezaan kewangan menimbulkan perbezaan tingkahlaku. Golongan miskin lebih mudah menyesuaikan diri dengan hubungan sesama manusia, berbanding golongan kaya kerana mereka terpaksa begitu.”

Berisiko kesunyian, murung dan mati lebih cepat

Interaksi kuasa, wang dan empati ini menjadi sangat membimbangkan dalam ekonomi kontemporari yang ditandai dengan ketidaksamaan yang semakin meningkat.

 Goleman dan yang lain berhujah, jika mereka yang berpendapatan lebih dan memegang lebih banyak kuasa tidak melihat (secara kiasan dan literal) mereka yang kekurangan, membalikkan jurang kewangan adalah mustahil. Seperti yang dinyatakan oleh Goleman, “Mengurangkan jurang ekonomi mungkin mustahil tanpa juga menangani jurang empati.”

Satu peratus daripada dunia mungkin tidak begitu mengambil berat tentang jurang pendapatan masyarakat tetapi mereka harus mengambil berat tentang kelemahan yang ketara untuk mempunyai simpanan wang tunai yang lebih besar daripada orang lain: keupayaan yang berkurangan untuk mengalami manfaat daripada hubungan interpersonal yang kukuh, yang mungkin bahagian paling menggembirakan dalam pengalaman manusia-malah rahsia kebahagiaan, menurut kajian 50 tahun dari Harvard.

Manusia dibina untuk berkembang maju dalam komuniti dan tanpanya kita berisiko tinggi untuk kesunyian, yang berbahaya kepada kesihatan seseorang. Ia boleh memainkan peranan dalam penyakit jantung, kemurungan, dan juga kematian pramatang.

Pastikan anda kongsikan info bermanfaat ini dengan kawan-kawan, keluarga dan di semua platform sosial anda.

Semoga perkongsian anda ini akan dapat memudahkan urusan mereka yang memerlukan dan menjadi asbab pahala berpanjangan ini

Like & Follow Niaga Kini untuk lebih banyak info terkini mengenai perniagaan, isu semasa, kerjaya, bantuan & keusahawanan.

Sumber: qz.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here