KWSP i-Lindung Bantu Rakyat, Benarkan Pengeluaran Akaun 2

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan melancarkan kemudahan i-Sayang dalam pada suku pertama 2022, sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan taraf hidup rakyat.

Pengerusinya, Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir, berkata kemudahan itu akan membolehkan pemindahan sukarela 2.0 peratus caruman KWSP daripada suami ke akaun isteri.

Satu lagi kemudahan dana persaraan yang akan dilancarkan ialah i-Lindung, yang membolehkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

[Baca Juga KWSP: Pihak NUBE Gesa Kembalikan Wang KWSP Ahli Yang Dikeluarkan]

“Inisiatif lain yang kami terokai termasuk pendekatan berperingkat ke arah mewajibkan perlindungan KWSP yang sah kepada pekerja sektor tidak formal bukan pertanian.

“Kami juga akan menyokong skim lebihan sukarela kami di mana ahli boleh memaksa majikan mereka menaikkan caruman KWSP mereka kepada lebih daripada 11 peratus kadar berkanun,” katanya dalam ucapan perasmian pada Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa (ISWC) ke-9 2021, diadakan secara maya dan fizikal pada hari ini.

Pastikan anda kongsikan info bermanfaat ini dengan kawan-kawan, keluarga dan di semua platform sosial anda.

Semoga perkongsian anda ini akan dapat memudahkan urusan mereka yang memerlukan dan menjadi asbab pahala berpanjangan ini

Like & Follow Niaga Kini untuk lebih banyak info terkini mengenai perniagaan, isu semasa, kerjaya, bantuan & keusahawanan.

Sumber: The Star

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here