MSM Malaysia Beri 4 Sebab Kenapa Harga Gula Wajar Dinaikkan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Memetik laporan The Star, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MSM Malaysia Holding, Syed Feizal mencadangkan agar kerajaan meneliti semula harga gula, buat masa ini kos pengeluaran telah meningkat lebih 30% dan ia memerlukan pertimbangan kerajaan akan tekanan yang didepani industri.

Semakan semula harga gula kini wajar dilaksanakan oleh pentadbiran Malaysia. Tindakan itu dilihat bertepatan dengan situasi tekanan kos ketika ini.

Dalam erti yang sama, kerajaan wajar menaikkan harga gula.

Bagaimanapun, kesejahteraan pengguna sering menjadi keutamaan industri akan tetapi keseimbangan keuntungan juga perlu diberi perhatian.

Berdasarkan saranan semakan ini, pihak industri menjangkakan kenaikan yang akan berlaku tidak akan memberi kesan ketara kepada isi rumah memandangkan penggunaan gula melibatkan tempoh jangka masa lama.

Setakat ini har semasa gula runcit Malaysia sekitar RM2.85 sekilogram. Lebih murah berbanding Thailand (RM3.50) dan Singapura (RM5.90).

Buat pengetahuan umum, sejak 2011 kenaikan harga gula hanya  sekitar 1 sen sekilogram, dalam tempoh 11 tahun tiada kenaikan

Apa pendapat anda?

Pastikan anda kongsikan info bermanfaat ini dengan kawan-kawan, keluarga dan di semua platform sosial anda.

Semoga perkongsian anda ini akan dapat memudahkan urusan mereka yang memerlukan dan menjadi asbab pahala berpanjangan.

Like & Follow Niaga Kini untuk lebih banyak info terkini mengenai perniagaan, isu semasa, kerjaya, bantuan & keusahawanan.

Sumber: The Star, Rnggt.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here